Hoesten is een nuttige reflex van je lichaam. Het zorgt ervoor dat de luchtwegen schoon blijven wanneer er bijvoorbeeld teveel stof of slijm in de longen zit. Normaliter wordt dit opgeruimd door minuscule trilhaartjes, maar soms moet ons lichaam een stap extra doen om afvalstoffen met kracht te verwijderen: hoesten.
Een verkoudheid is de meest voorkomende oorzaak van hoest, maar ook stoffen die de luchtwegen prikkelen kunnen een oorzaak zijn, zoals koude lucht, chloorlucht of rook.

Er bestaan verschillende soorten hoest; meestal te verdelen in typen droge hoest en vastzittende hoest. Een vastzittende hoest ontstaat wanneer er teveel slijm in de luchtwegen zit, bijvoorbeeld door een verkoudheidsvirus.
Bij een droge hoest heb je wel last van hoestbuien, maar hoest je geen slijm op. Dit wordt ook wel prikkelhoest genoemd en ontstaat doordat de slijmvliezen in de keel geïrriteerd zijn. Bijvoorbeeld door koude lucht of rook. Door het hoesten raken de slijmvliezen nog meer geïrriteerd wat tot nog meer hoesten leidt. Een prikkelhoest is dan ook niet nuttig, maar vooral erg vervelend.

In de praktijk is het lastig om te bepalen van welk type hoest je last hebt en vaak lopen de typen hoest in elkaar over. Daarom is het fijn dat er een product bestaat dat helpt bij alle typen hoest én keelpijn. Zo pak je nooit mis.

Kijk hier welk product het beste bij jou past